Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kőkemény Fizika Feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
549
Vízszintes terepen mozgó traktor kerekének sugara 50cm. A kerék mindvégig tapadva gördül. A kerék szelepén lévő sárdarab éppen a legfelső pontban hagyja el a kereket, majd ahelyett, hogy a talajra esne, a szelep legalsó helyzetében esik vissza a szelepre. Mekkora a traktor sebessége?
(g=10m/s².)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
Ha a traktor sebessége `v`, akkor a kerék tengelye megy `v` sebességgel.
Amikor éppen fent van a szelep, akkor lent a talajon lévő rész áll, a szelep pedig `2v` sebességgel megy.
Vagyis a sárdarab `2v` sebességgel indul el vízszintesen előre.

Szerintem gond van, sose fog találkozni a `2v` sebességű sárdarab a `v` sebességgel haladó alsó érintkezési ponttal.
Olyanokat még ki lehet számolni, hogy összesen 1 méter magasból mennyi idő alatt esik le a sár (`1/2·g·t^2=1` méter), de ennyi idő alatt vízszintesen `2vt` távolságra jut el a sárdarab, a szelep meg csak `vt`-vel kerül odébb.

Nincs még valami adat? Mondjuk hogy gyorsul a traktor, vagy ilyesmi...
Ha nincs több adat, akkor az a megoldás, hogy ez lehetetlen.
Módosítva: 7 éve
0

Szerintem úgy meg lehet oldani, hogy egy függőleges hajítás indul a kerék tetejéről, amit a g és a magasság ismeretében ugye ki tudunk számolni, illetve azt is tudjuk, hogy ez alatt a traktor olyan hosszú utat tesz meg, mint a kerék kerületének fele, és ezt a kettőt kell elosztani egymással.
0

Ha ismered a megoldást, miért kérdezed?
Egyébként szerintem a `v = π/4 * sqrt(r*g)`
0