Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
534
2 dl ecetsavat elégetünk. Mekkora térfogatú standardállapotú szén-dioxid képződik, ha az ecetsav sűrűséde 1,048 g/cm3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 dl = 2000 cm³
Tudod az ecetsav sűrűségét, számold ki a tömegét.

Képlete: `CH_3COOH`
Számold ki a molekulasúlyát (vagyis hogy 1 mol ecetsav hánz gramm) a periódusos tábla segítségével. Megy, ugye?

Megvan, hogy hány gramm ecetsavad van. Tudod, mennyi 1 molnak a tömege. Ezekből simán kijön, hogy hány mol az összes. Számold ki.

Miért érdemes a mol-okat minden ilyen feladatnál kiszámolni? Mert ha tudjuk, mi a reakció képlete, abból kijön, hogy mennyi ilyen anyag reagál mennyi olyannal.

Most az égés reakciója: Az ecetsavban szén meg hidrogén van (oxigén is, de azt nem kell elégetni), azokból széndioxig meg víz lesz:
`CH_3COOH + sok\ O_2= sok\ CO_2 + sok\ H_2O`
Ki kell találni, mennyi a sok.
Van a bal oldalon 2 szén, abból két `CO_2` lesz.
Van bal oldalt 4 hidrogén, abból 2 víz lesz:
`CH_3COOH + sok\ O_2= 2\ CO_2 + 4\ H_2O`
Bal oldalon van 2+2·sok oxigén, jobb oldalon pedig 2·2+4
`2+2·sok=2·2+4`
`sok=(2·2+4-2)/2=3`

`CH_3COOH + 3\ O_2= 2\ CO_2 + 4\ H_2O`
A reakció egyenlete kész.

Ebből mindent ki lehetne számolni, csak a `CO_2` a kérdés.
1 mol ecetsavból 2 mol `CO_2` képződik.
Már kiszámoltad, hány mol ecetsav van, akkor tudod a széndioxidot is. Nem számolom ki, `x` mol-nak jelölöm most. (Te persze számold ki.)

Tudjuk fejből (mert be kell magolni), hogy standard állapoton (ami egyébként szokásos légköri nyomást (101 kPa) és 25 °C-ot jelent)) 1 mol `bb"tetszőleges"` gáz térfogata `"24,5"\ dm^3`. Mindegy, milyen gáz, mindegyikből 6·10²³ darab molekula ugyanakkora térfoagatot tölt ki. Vagyis mindenfajta gáz molekulái ugyanolyan távol vannak átlagosan egymástól, ha azonos a nyomás és a hőmérséklet.

"Mekkora térfogatú standardállapotú szén-dioxid képződik"
Tudjuk, hogy hány mol keletkezett, annak a 24,5-szerese dm³-ben.
1