Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
737
Egy 15cm élű kocka alakú viasztömből 2db egyforma gömbgyertyát öntünk. Mekkora a gyertyák átmérője, ha az öntés során 10% anyagveszteség lép fel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek,térgeometriai, gömb, átmérő
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A `15 cm` élű kocka térfogata: `15³=3375 cm³` Ennek a 10%-a, vagyis `337,5 cm³`-nyi viasz elvész, tehát `3037,5 cm³`-nyi viasz kerül a gyertyákba. Mivel két egyforma, így ugyanakkora térfogú gyertyát öntünk, ezért egynek `1518,75 cm³` a térfogata.
Tudjuk, hogy az `r` sugarú gömb térfogata `4/3*r³*π`, ennek most `1518,75 cm³`-nek kell lennie, tehát:
`1518,75 = 4/3*r³*π`, erre rendezés után
`³√((1139,0625)/π) = r` adódik, tehát a gömb sugara `³√((1139,0625)/π) cm`, átmérője ennek kétszerese, vagyis `2*³√((1139,0625)/π) = ³√8 * ³√((1139,0625)/π) = ³√(8*(1139,0625)/π) = ³√((9112,5)/π) cm`, igény szerint lehet kerekíteni.
Módosítva: 7 éve
0

Három sornyi algebra bevetésével a következő megoldás adódik az előző rettenetes számdzsungel helyett:
d = 3a/³√(10π)
ahol
a - a kocka éle
d- a gömb átmérője
0