Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Melyik a nagyobb

Főoldal » Középiskola » Matematika
1122
Melyik szám a nagyobb és miért?

1/(2 - √3) vagy √12
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Gyöktelenítsük a nevezőt, "konjugálttal" való szorzással.

1/(2-  3 )*(2+ 3 ) / (2+ 3 )
Ekkor a nevezőben felismerhető az (a+b)(a-b) azonosság, ahol a= 2, b =  3 
Ami a^2 - b^2 -el egyenlő, ami 4- 3 = 1
Így (2+ 3 ) / 1 = 2 +  3 

 12  viszont =  4*3  = 2* 3 
így 2 +  3  ?<>? 2* 3 
Lényegében kivonhatunk  3 -t
2 ?<>?  3  ebből látszik, hogy ( 3  = 1.73) //Javítva, ehelyett a sor helyett inkább: //
2 =  4  >  3 , mivel a gyökvonás függvény szigorúan monoton. :)
Így korrektebb a megoldás, Rantad javaslatára. :)
Módosítva: 7 éve
0