Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika

Főoldal » Középiskola » Fizika
574
Inditáskor a rakéta tömegének 90%-a üzemanyag, amely égő gáz alakjában állandó v=500m/s sebességgel áramlik ki és t=100s alatt elfogy. Mekkora a rakéta végsebessége és az átlagos gyorsulása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Ciolkovszkij-egyenlet:
v(t)=v(gáz)×ln(m/m(t))
v(t)= pill. sebesség.
m(t)= pill. tömeg..
m=rakéta ind. tömege.
Mivel a rakéta 90℅
üzem anyag ami elfogy 100s alatt..
Ezért m(100s)=m×0.1
m/m(100s)=10
v(gáz)=500m/s
v(100s)={végsebesség}.
v(100s)=(500m/s)×ln(m/m(100s)
v(100s)=(500m/s)×ln(10)
Az ln(x) a természetes logaritmus..
ln(10)=2.3
V(100s)=(500m/s)×2.3=1150m/s
A gyorsulát a v(t) deriváltjával kapjuk..
a*=v(t)"=v(gáz)×ln(x)"=v(gáz)/x
(Mert ln(x)"=1/x)
x=m/m(100s)=10
a*=1150m/s/10=115m/s^2
Vagy:
a*=dv/dt
100s gyorsult 1150m/s
Ugyan oda jutunk!!
Módosítva: 7 éve
1

Nem jó a megoldásotok v=1.5km/h a gyorsulás pedig: 45m/s^2
0