Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika logika

Főoldal » Középiskola » Matematika
564
Tudna valaki segíteni ezekben a feladatokban?
2586/b
2646/d
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek,logika,számítás,diagram
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2586/b

Adottak az adott korcsoporthoz tartozó létszámadatok, és hogy az adott pártot az adott korcsoportbeliek hány %-a támogatja.
Így kiszámolható, hogy hány ember támogatja az adott pártot az adott korcsoportban, a következő képpen:
ZYX:
1100 * 0.15 = 165
730 * 0.17 = 124,1
1270 * 0.20 = 254
...
És hasonlóan az XYZ pártra.
A kérdésre a válasz pedig, hogy hány% az egyes pártok támogatottsága a teljes szavazókörben:
Kiszámoljuk, hányan támogatják az adott pártot, és elosztjuk a teljes lakossággal.
A párt támogatóinak a száma pedig az előbb kiszámolt értékek összeadásából származik, egyszer a ZYX egyszer az XYZ pártra összeadjuk az értékeket, majd elosztjuk az összlakossággal, és megkapjuk a kívánt arányt. :)

2646/d

Az átlag, mint fogalom megközelítése: Minden tesi órán félpályáról kosárra dobsz. Számolod, hogy hányadik dobásra megy be először.
Nos, ezek az értékek nem lesznek ugyan azok, lesz, hogy bemegy elsőre, de lesz, hogy 10-szer is próbálkozni kell.
Viszont ha felírtad papírra 1 hónapon keresztül ezeket az értékeket, és kíváncsi vagy, hogy átlagosan, hány dobásra volt szükséged, hogy betalálj, összeadod az összes dobásod számát, és elosztod az alkalmak/tesiórák számával. Úgymond ez olyan, mint a habarcs, ami egyenletlenül terül el, ahol nagyon vékony, ott pár dobásból bement, ahol nagyon vastag, ott sokat kellett próbálkoznod. De az átlagoláskor a habarcsot beleszeded egy vödörbe, majd kiöntöd újra, és egyenletesen elsimítod.

Pont ugyan ezt kell ennél a feladatnál csinálni. A táblázatból leolvasható, mennyi az összes feladat száma. Ezt nem kell összeadni, mert megadta a feladat, helyettünk.
Amire még kíváncsiak vagyunk, az az, hogy hány fejezet van. A táblázatnak 3 sora, és 13 oszlopa van, tehát 3*13 = 39 cellája. 3894 / 39 = 99.84 kb. 100 feladat / fejezet.

Ezt az értéket kell összehasonlítani a c.) -ben kapottal.
0