Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

FIZIKA

Főoldal » Középiskola » Fizika
556
Egy héliummal teli palack hőm. 27 Celsius, a benne lévő héliumgáz nyomása 2.5 atmoszféra. A külső légnyomas 1 atmoszféra. A palackon egy biztonsági szelep van , amely akkor nyílik ki, amikor a palackban 2 atmiszféra túlnyomás alakul ki (azaz a benne levő gáz 2 atmoszférával nagyobb nyomású lesz mjnt a kulső legnyomas). Hány Celsius fokra kell melegíteni a palackot, hogy kinyíljon a szelep?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, dolgozat, doga, tz
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
2 atm túlnyomás akkor lesz a palackban, ha a gáz nyomása 3 atm.
Mivel a palack térfogata és a bennlévő gáz mennyisége is állandó, alkalmazható G-L II. törvénye
`p_0/T_0 = p_1/T_1`
vagyis
`(2,5\ atm)/(300 K) = (3\ atm)/x ⇒ x = (3\ atm)/(2,5\ atm)*300 K = 360 K`
87°C-ra kell növelni a gáz hőmérsékletét.
Nem túl elegáns az atm-ban való számolás, de megengedhető.
0