Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
1274
Hány gramm oxigén szükséges egy gázöngyújtóban levő 5,8 grammnyi (cseppfolyós) bután elégetéséhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Bután: `CH_3CH_2CH_2CH_3`
Van benne 4 szén és 10 hidrogénatom.
Akkor pedig a moláris tömege ... x gramm (számold össze, ugye megy?)

Az égése ilyen folyamat:
`CH_3CH_2CH_2CH_3 + sok\ O_2 = sok\ CO_2 + sok\ H_2O`
ki kellene számolni, hogy mennyi a sok. (A három "sok" nem ugyanannyit jelöl!)
- A 4 szénhez kell 4 `O_2` a széndioxidban
- A 10 hidrogénhez kell 5 darab egyatomos `O` a vízhez
Ez összesen 4·2+5 oxigénatom
szóval így lehetne:
`CH_3CH_2CH_2CH_3 + 13\ O = 4\ CO_2 + 5\ H_2O`
de az oxigén kétatomos gáz, tehát ilyen a gyakorlatban nincs. Most nem számít igazán a tömegek számolásákor, úgy értem ahhoz ez is jó, de hivatalosan mindennek a dupláját kell venni, hogy `O_2` legyen:
`2\ CH_3CH_2CH_2CH_3 + 13\ O_2 = 8\ CO_2 + 10\ H_2O`

A tömegeket számolhatjuk az előző nem hivatalos képletel is... ott 1 mol bután égéséhez kellett 13 mol egyatomos `O`. Az oxigén moláris tömege ... gramm (nézd meg a periódusos táblában), a 13-é 13-szor annyi (számold ki, én y-nak nevezem.

Vagyis x gramm bután égéséhez kell y gramm oxigén.
Akkor 5,8 gramm égéséhez kell ... számold ki, ugye megy?
Módosítva: 7 éve
0