Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
638
Sziasztok! A 120/68/ a és b
120/67/ b
120/66/ c
Feladatban kérném a segítségeteket!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Terület, Kerület, Sokszögek, 8 osztály
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
120/68/ a és b :
a)
Ha felrajzolod a paralelogrammát, és ha pl. a 8 cm-es oldalt kiegészíted szabályos háromszöggé, (ez azért tehető meg, mert 60 fok a bezárt szög) akkor látható, hogy a szabályos háromszög magassága pont a paralelogramma magassága, azaz  3 /2 *8 cm = 4* 3  = mb
Az ma hasonlóan,  3 /2*12 cm = 6* 3  = ma.
Területe: alap*magasság, hiszen ha téglalappá vágod a paralelogrammát, a levágott rész pont passzol a túloldalra. T = 12*4* 3  = 8*6* 3 
K kerület = 2*(a+b) = 40 cm

b) feladat:
A rombusz átlói pont felezik egymást, ha felrajzolod, látod, hogy a rombusz 4 egyforma derékszögű háromszögből áll. Egy ilyen háromszög befogói 3 és 4 cm, mivel az átlók fele.
Akkor az átfogó, az a rombusz oldalhossza, az = 5 cm, Pitagorasz-tétellel.
Ekkor a kerület 20 cm = 4*5 cm, a Terület pedig e*f/2, mivel ha átrendezed a háromszögeket, egy téglalapot kapsz, ami e és f/2 vagy e/2 és f oldalakkal rendelkezik.
T = 24 cm^2
A magasság meg onnan jön, hogy pararelogrammának tekinjük a rombuszt, (mert a rombusz egy speciális pararelogramma), aminek a*m a területe.
Így 24 / a = m = 24/5 = 4.8 cm

120/67/ b)
A húrtrapéznak, ha a c oldalát levetíted az a oldalra, vagyis behúzod a jobb oldalra is a magasság vonalat, látható, hogy a-c marad bal és jobb oldalt alul. Mivel szimmetrikus, ezért az ábrán látható derékszögű háromszög alsó befogója (a-c)/2, magassága adott. A b oldal a kérdés, azt meg Pitagorasz tétellel tudjuk számolni.
a-c = 26-14 = 12,
12/2 = 6 cm, m = 8 cm => b = 10 cm. :)

120/66/ c)
ma Pitagorasz-tétellel számolható:
A háromszög befogói az a/2, és a b oldal. 2.8 cm és 3.5 cm. Vigyázat, a b oldal az átfogó. b^2 = ma^2 + (a/2)^2
Tehát ma =  b^2-(a/2)^2  =  3.5^2-2.8^2  = 2.1 cm
Az mb-t is ugyan így számolhatjuk, csak mások az oldalak. :)
Módosítva: 7 éve
1