Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keruleti szog SOS!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
619
Valamely korben egy 5 cm hosszusagu ivhez 20°-os keruleti szog tartozik.
Mekkora keruleti es kozepponti szog tartozik ugyan ebben a korben egy 9 cm hosszusagu ivhez??
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel a középponti szög kétszerese a kerületi szögnek, ezért a körívhez tartozó középponti szög 40°-os. Az α középponti szöggel rendelkező körcikk körívének hossza 2*r*π*α/360°, a megadottak szerint az 5 cm:

2*r*π*40°/360°=5, ebből r=22,5/π adódik a sugárra, ezt érdemes ilyen alakban hagyni.

Most a körív az adott és a szögre vagyunk kíváncsiak, tehát az előző képletet használva:

2*(22,5/π)*π*α/360°=9, szépen kiesik π, majd egyszerű egyenletrendezés után α=72°adódik.
1