Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerkesszünk trapézt a követkző adatokból!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
559
a)
a=5cm
b=d=3cm
m=2cm
b)
a=55mm
b=d=0.4dm
c=3cm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
a, húzol egy 5 cm-es vonalat. A vonalra 2 cm távolságban húzol egy párhuzamost. Ezt teheted eltolással, vagy az 5 cm-es szakaszra többször felveszed a távot, (fontos hogy merőlegesen) és a több 2cm-es a-ra merőleges pontot összekötöd. Ekkor van egy 5 cm-es vonalad és egy erre párhuzamos vonalad.
A körződön felveszel 3 cm-t (b és d oldal), majd az 5 cm-es vonalad egyik végpontjába teszed a körződ hegyes végét a másikkal pedig rajzol egy félkört, hogy metssze az előbb meghúzod párhuzamos vonalad. Megismétled a másik oldalon is. Így mág meg is vannak a trapéz szárai és c oldala.
0

Az a) megoldását itt is megnézheted:
https://www.geogebra.org/m/qufk6gxu
A b)-nél EGYFÉLE mértékegységre (cm) áttérve, ugyanezt a szerkesztést el lehet végezni?
0