Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pitagorasz-tétel

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3148
Egy 20m széles úton két szemközti ház közé kifeszített acélhuzalra függesztett villanylámpa belógása 60 cm
Milyen hosszú a huzal?

Milyen magas az a fal, amelytől 1,7 m távolságra leállított 3,8 m hosszú létra éppen eléri a fal tetejét?

Ezeket valaki segítsen nekem megoldani, levezetéssel együtt kérlek!
Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
1. Ez egy háromszög. Az alapja 20 m, a magassága 0,6 m. Az alap fele (10 m) és a magasság (0,60 m) pedig egy derékszögű háromszöget határol. Pitagorasz tétel alapján 10 a négyzeten, plusz 0,6 a négyzeten, egyenlő 100,36. Ez a gyök alatt 10,02, szorozva kettővel: 20,04 m.
1

Az elsőt már megválaszolták.

2) Ebből is egy derékszögű háromszöget nyerünk; a létra hossza lesz az átfogó, a megadott távolság és a fal magassága pedig a befogók. Ha a fal magassága f, akkor a tétel szerint:

1,7²+f²=3,8²
2,89+f²=14,44
f²=11,55
f=~3,4 méter.
2