Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok, kéne egy kis segítség

Főoldal » Középiskola » Fizika
536
Csatolom a feladatot. A 3.131-es a feladat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`m_1=56\ kg`
`m_2=6\ kg`
`v_1=4m/s`
`v_2=12m/s`

A pálya tetőpontja, mondjuk energiamegmaradással:
`(m_1+m_2)gh_1=1/2·(m_1+m_2)·v_1^2`
`-> qquad h_1=v_1^2/(2g)`

Itt nulla a sebességük, ezért a lendületük is. A labdát ledobja, vagyis a labdának ad ekkora impulzust:
`m_2·v_2`
Az impulzusok összege nulla kell legyen, ezért neki lett ugyanekkora nagyságú, ellenkező irányú impulzusa, tehát sebessége (`v_3`)
`m_2·v_2=m_1·v_3`
`→ qquad v_3=m_2/m_1·v_2`

a) `h=h_1+h_2` lesz a teljes magasság, `h_1` már megvan, `h_2` hasonlóan számolható energiamegmaradással, hogy a kezdősebesség `v_3`. Számold ki.

b) Összes energia:
- Egyrészt feljutott ő maga `h` magasságra, írd fel ennek a helyzeti energiáját.
- A labda feljutott `h_1` magasságra, ennek az energiáját is add hozzá
- A labda onnan elindult `v_2` sebességgel, ennek a mozgási energiáját is add hozzá.
Több nincs.

c) A labda:
`h_1` magasról `v_2` sebességgel indul el, írd fel ennek a kettőnek az energiáját.
0 magasra `v_4` ismeretlen sebességgel érkezik, ennek is írd fel az energiáját, ami ugyanaz, mint az előző.
Ebből kijön `v_4`, a labda sebessége.

Botond végső sebessége is hasonlóan megy, csak `h` magasról indul 0 sebességgel. Annak is írd fel az energiamegmaradását.
0