Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Soros, párhuzamos kapcsolás kiszámítása!

Főoldal » Középiskola » Fizika
955
Valaki eltudná magyarázni, hogy ezeket hogyan kell kiszámolni?

Soros:

U₁=20V U₂= U=

R₁=20Ω R₂= R=100Ω

I₁= I₂= I=


Párhuzamos:
U₁= U₂= U=120V

R₁=20Ω R₂=60Ω R=

I₁= I₂= I=
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Soros kapcsolásnál az áramnak át kell mennie mindkét ellenálláson, ezért az eredő ellenállás a két ellenállás összege.
`R_e=R_1+R_2`
Utána már csak az Ohm törvény kell:
`R_e=U/I qquad -> qquad I=U/R_e`

Párhuzamos kapcsolásnál az áram mehet erre is meg arra is. (Kisebb lesz az eredő ellenállás, mint a párhuzamosan kapcsol ellenállásokból a kisebbik.) Az ellenállások reciproka a vezetőképesség, azokat lehet összeadni, hogy az eredő vezetőképességet megkapjuk:
`1/R_e=1/R_1+1/R_2`
Utána ugyanaz az Ohm törvény jöhet, mint a soros kapcsolásnál is.
1