Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
1233
Mi a valószínűsége, hogy az ötös lottón a legkisebb kihúzott szám a 17?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Jelöljük ideiglenesen comb(n,k)-el a binomiális együtthatót. (n elem k-adosztályú kombinációja)
Összes esetek száma comb(90,5)=43.949.268
Kedvező esetek száma comb(73,4)=1.088.430 A legkisebb 17-esnél nagyobb számok a [18, 90] intervallumból húzott egészek.
P=1.088.430/43.949.268=181.405/7.324.878~0,0247656...
Módosítva: 7 éve
0

Gondoljunk arra, hogy egymás után húzzák ki az 5 számot. (Sorbarendezni lehet majd őket a végén, de az a valószínűséget már nem módosítja.)

Kedvező esetek száma:
Az egyik szám a 17, ez 5-féle helyen lehet. A többi 4 szám a [18; 90] tartományból jön. Ott 90-18+1=73 szám van, tehát azokra 73·72·71·70 lehetőség van.

Összes esetek száma: triviális.

`p=(5·73·72·71·70)/(90·89·88·87·86)`
Módosítva: 7 éve
0