Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek-egyenletek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
792
Három szekrényben könyvek vannak. A másodikban kétszer, a harmadikban 3-szor annyi van. Ha az elsőböl 400-at átteszünk az elsőbe akkor 310-el több lesz az elsőben mint a másodikban. Hány könyv van az első szekrényben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

4
Ez így egy kicsit értelmezhetetlen. A másodikban és a harmadikban mihez képest van 2-szer és 3-szor annyi? Az elsőhöz? Az elsőből átteszünk az elsőbe? Biztos ez a feladat?
0

Igazad van, elírtam és az elsőnél van kétszer illetve háromszor több könyv a másik két szekrényben és a harmadikból rakunk át 400-at.
0

Ugye a könyvek mennyiségét nem tudjuk, tehát az szekrényekben ismeretlen számok szerepelnek.
1, szekrény legyen x
2. szekrény 2x
3. szekrény 3x
Ha 400-at átteszünk a 3.-ból az 1.-be, akkor a művelet elvégezte után ezek lesznek a számok:
1. szekrény 2x+310 mivel 310-el több a 2.-nál vagy x+400, vagyis 2x+310=x+400
Ha kiszámolod, a végeredmény x=90, vagyis
1. szekrény: x=90
2. szekrény: 2x=180
3. szekrény: 3x=270
Ha a 3.-ból átteszünk 400-at az elsőbe, akkor
1. szekrény: 490
2. szekrény: 180
3. szekrény: -130
Az első tehát 310-el több a 2.-nál, viszont a 3. mínusz lesz. Más lehetőséget nem látok a számolásra, tehát ennek a feladatnak nincs életszerű megoldása, matematikailag ez a megoldás helyes, csak egy szekrényen hogyan helyezel el -130 könyvet :D
Remélem, tudtam azért segíteni
0

Köszönöm a választ, nekem is ez jött ki ezért nem értettem, de szerintem csak a könyv van elírva.
0