Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy határozom meg a fogyasztók áramerősségét és feszültségét?

Főoldal » Középiskola » Fizika
1900
Egy 6 V-os áramforrás sarkaiba kapcsolunk egy 200 {Ohm} és egy 300 {Ohm} ellenállású fogyasztót. Mennyi a fogyasztók áramerőssége és feszültsége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Mivel sorosan vannak kapcsolva, így az ellenállásokat összeadjuk : Re=R1+R2, tehát Re=500 Ohm
Az R=U/I képletet átrendezve, I=U/R= 6/500=0.012A
Tehát az áramerősség 12mA. Ez mindenhol megegyezik, mert sorosan van kapcsolva.
A feszültséget ilyenkor összeadjuk, tehát U=U1+U2
U1=R1*I=200*0.012=2.4V
U2=R2*i=300*0.012=3.6V
Ebből is látszik, hogy 6=2.4+3.6
2