Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Integrált

Főoldal » Középiskola » Matematika
626
Nos hogyan kell megoldani , hiányoztam az óráról és fogalmam nincs az egészhez valami képlet ? Igen 2/a,b,c
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.) Polinomot viszonylag egyszerű integrálni.
Ennek primitív függvénye g(x) := x³ - x² + x + c alakú, ebből c=5 esetén megy át a függvény az M(1,6) ponton.

b.) g(x) megváltozása az [1; 2] intervallumon éppen 5.

c.)(f(x)-1)/x=3x-2 szintén polinomot kell integrálni, amelynek primitív függvénye 3x²/2-2x+c. Ennek megváltozása a [0; a] intervallumon
3a²/2-2a=2. A kapott másodfokú egyenlet pozitív gyöke a=2.

A háttérben az xⁿ hatványfüggvény integrálása áll, ami nem más mint xⁿ⁺¹/(n+1)+c.
Javaslom elolvasni még a https://hu.wikipedia.org/wiki/Hat%C3%A1rozatlan_integr%C3%A1l szócikket is a Wikipédiából.
Módosítva: 7 éve
0