Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell megoldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
8737
A tej tömegének 7,3%-a a tejszín,a tejszín tömegének 62%-a vaj.
Mennyi vaj lesz 5 liter tejből?
Hány liter tejből készül 5kg vaj ? (1 liter tej kb. 1 kg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Szia!

Ha a tej 7,3%-a tejszín, de annak csak 62%-ból lesz vaj, akkor tulajdonképp a tej 7,3×0,62=4,526%-ból lesz csak vaj, azaz 100 liter tejből lesz 4,526 kg vaj. De nekünk 5 kg kell, így 5 kg vajhoz 5/0,004526=110,5 liter tej kell.
Módosítva: 9 éve
1

Ha 1 liter tejet 1 kg-nak veszünk, akkor 5 liter tej 5 kg. Ennek a 7,3%-a 5*7,3/100=0,365, tehát 0,365 kg tejszín készül belőle, ennek 62%-a vaj, így 0,365*62/100=0,2263 kg vaj lesz belőle.

Ha 5 kg tejből 0,2263 kg vaj lesz, akkor az egyenes arányosság elvét követve 5/0,2263=50000/2263 kg tejből lesz 1 kg vaj, így 5*50000/2263=250000/2263 kg tejből lesz 5 kg vaj, ez kerekítve 110,473 kg, vagyis 110,473 liter.
1

Köszönöm szépen!
0