Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítsen légyszi

Főoldal » Középiskola » Matematika
546
Csatolva a kérdés. Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az érintési pontba a körök egy-egy sugara fut, amik ráadásul egy egyenesre esnek, ami azt jelenti, hogy a két sugár összege maga a távolság, vagyis 72 cm.
A trükk itt az lesz, hogy a két húr aránya maga a két kör hasonlósági aránya lesz. Ez azért van, mert a húrok a sugarakkal ugyanakkora szöget zárnak be, így ha a húr másik végpontját összekötjük a körök középpontjaival (szigorúan csak a körökön belül), akkor hasonló háromszögeket kapunk.
Tehát a két kör hasonlósági arány: `(kicsi)/(nagy)=7/11`
Legyen a kisebbik kör sugara `r`, ekkor a nagyobbik kör sugara `72-r` lesz. Ezeknek is ugyanannyi kell, hogy legyen az aránya, mint az előbb felírt arány, tehát:
`(kicsi)/(nagy)=7/11=r/(72-r)`
Ez az egyenlet már megoldható lesz, és `r=28` adódik, tehát a kisebbik kör sugara 28 cm (a nagyobbé meg 72-28=44 cm).
Módosítva: 7 éve
0