Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Van der Valls egyenlet

Főoldal » Középiskola » Fizika
496
P+ a/v^2 *(v-b)= RT
Ezt szeretném nullára redukalni de nem megy a levezetès. Le tudná nekem valaki vezetni?


Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Kis p és nagy V. Nem kukacoskodás, de a fizikában a nagy P meg a kis v teljesen mást jelent, nem érdemes keverni.
Meg lehagytál zárójeleket...
`(p+a/V^2)(V-b)=RT`
A nullára redukálással mit akarsz elérni? Vidd át az RT-t a bal oldalra és nullára redukáltál. Szeritnem nem erre gondoltál. Mit akarsz kifejezni az egyenletből? p-t vagy V-t?

`p:`
Ez még egyszerű:
`p+a/V^2=(RT)/(V-b)`
`p=(RT)/(V-b)-a/V^2`

`V:`
Szorozzunk `(V-b)·V^2`-tel:
`p(V-b)V^2=RTV^2-a(V-b)`
`pV^3-pbV^2=RT·V^2-aV+ab`
`pV^3-(pb+RT)V^2+aV-ab=0`
Osszunk `p`-vel:
`V^3-(b+(RT)/p)V^2+a/p V-(ab)/p=0`
Ez harmadfokú egyenlet, nem tanuljuk középiskolában a megoldását. Nem triviális dolog, lehet, hogy komplex számok is bejönnek közben. Szóval ennél tovább nem lehet jutni.

Mi pontosan a feladat? Hátha máshogy lenne érdemes hozzáállni.
0