Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenáram, mágneses mező

Főoldal » Középiskola » Fizika
1409
1. Homogén mágneses mezőben a 0,01 m² keresztmetszetű vezetőkeretre ható maximális forgatónyomaték 0,0045 Nm. A vezetőben folyó áramerősség 0,5 A. Mekkora a mező mágneses fluxusa egy, az indukcióvonalakra merőlegesen elhelyezkedő, 200 cm² területű felületen?


2. Egy homogén mágneses mezőben az indukcióvonalakra merőlegesen 0,036 m² nagyságú felületen a mágneses fluxus 5,2·10^-3 Wb. Ha ebben a mezőben az indukcióvonalakra merőlegesen egyenes vezetőt helyezünk el, azt tapasztaljuk, hogy a vezetőre centiméterenként 0,045 N erő hat. Mekkora a vezetőben folyó áram erőssége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1. Feladat

A történet onnan indul, hogy felfedezték, hogy egy áram járta vezető keret kitér mágneses mezőben. Azt vették észre, hogy a létrehozott forgatónyomaték ~ áramerősséggel, ~ vezetőkeret vízszintes hosszával, és nyilván a vezető keret 'sugarára', amin keresztül forgatódig a dolog. Ebből látszik, hogy mivel egyenesen arányos a sugárral a nyomaték, és a keret vízszintes, forgási sugárra merőleges drótjának hosszával, hogy a kettő szorzata pont a vezető keret fél-felületét adja.
Mivel az alsó részben a másik irányban folyik az áram, ott is keletkezik egy ugyan akkora, de ellentétes irányú nyomaték: 2-szeres szorzó, amit úgy vehetünk figyelembe, hogy a teljes felülettel arányos a dolog.
Tehát amit tudunk, pusztán kísérletekből: M ~ I*A, pontosabban M = I*A*B, ahol a B valamilyen arányossági tényező, konstans.
Egy adott mérési elrendezésben a konstans megmérhető: B = M / (I*A). És ez a B pedig a mágneses térre jellemző mennyiség, a mágneses indukcióvektor nagysága, M a vezetőkeretre ható forgatónyomaték.

Ezek alapján, az első feladatban szükségünk van a mágneses indukcióvektor kiszámítására a mérésből, ami: B = (0.0045 Nm / [ 0.01m2 * 0.5A]) = 0.9 T

A fluxus egy érdekes mennyiség. Ha úgy vesszük, hogy van egy nagy gátunk, rajta egy nagy rés, törés, amiből ömlik a víz. Beszélhetünk egy egységnyi áramlásról, hogy mennyi folyadék áramlik át másodperenként egy egységnyi felületen (1 m2). Ez megfeleltethető a B-nek, azaz a mágneses indukciónak. A mágneses indukció lényegében azt mondja meg, milyen "sűrű" a mágneses tér, milyen sűrűen vannak az erővonalak.
Míg a fluxus azt mondja meg, a gátos példánál maradva, hogy az adott résen, ami ott van, azon mennyi folyadék áramlik át egységnyi idő alatt. Nyilván az egységnyi felületre vonatkoztatott áramlást kell megszorozni a gáton levő rés/törés felületével. Ha 2 m^2 a felületünk, és 1m^2 felületen 1s alatt 0.5 m^3 víz áramlik át, akkor a fluxus az a 2* 0.5 = 1 m^3 víz / s

Hasonlóan ennél a példánál is: Tudjuk az indukciót, a "sűrűségünk", az "erővonalak számát" egy egységnyi felületen, viszont arra vagyunk kíváncsiak, hogy 200 cm^3-on mennyi "folyik" halad át. A mágneses fluxus : ϕ = B*A, ha B merőleges A-ra, ugye B és A -nak a hasznos metszetét kell nézni, mivel most merőlegesek, nem kell szorozni. Alap esetben B és A vektorok (igen, a felület is vektor, méghozzá egy felületet definiál a felületi normális, normálvektor, amely a felületre merőleges, és a fluxus a két vektor skalárszorzata, mely cos (bezárt szög)-el járna. Intuitíven rajzot lehet készíteni, és ott látszódik, hogy a B-nek az A felületen áthaladó, a normálisával párhuzamos komponense pont a bezárt szög koszinuszával skálázódik.)
Így a feladat megoldása: 200 cm^3 * 0.9 T = 0.04*0.9 = 0.18 Wb (Weber).
:)

2. Feladat.
Adott a fluxus, és a felület, amin nézzük a fluxust, az indukcióra van szükségünk. (Adott, mennyi víz áramlik át a gát résén, és adott mekkora a rés ->kérdés, hogy 1m^2 felületen mennyi víz áramlik át), ϕ = B*A, merőlegesek a dolgaink. B = ϕ/A, ami 0.1444 T-re adódik. :)
Elhelyezünk egy L hosszú vezetőt. A vezetőben vígan szaladnak az elektronok, mozgó töltések. Hoppá, és mágneses térben. Ekkor eszünkbe jut a Lorentz erő fogalma. Az indukcióvonalakra merőleges a vezetőnk, ez esetben az erő maximális.
Mekkora ez az erő? F = B*I*L, ami levezetető abból, hogy egy fém rudat mozgatunk merőlegesen egy homogén mágneses térben, és ennek hatására, a Lorentz erő miatt töltésszétválasztás jön létre, és a Lorentz erő egyensúlyt tart az elektrosztatikus erőkkel.

Mit adott meg a feladat? 0.045 N / cm, ami 4.5 N /m, tehát lényegében megadták az F /L hányadost. Ami F/ L = B*I, szimplán leosztva L-el mindkét oldalt.
Így látható, és kiszámolható az I, még egy osztás után.
F / [ L* B] = I, ami behelyettesítéssel: 4.5 N /m / 0.1444 T = 31.16 A

Remélem numerikusan jól számoltam, kérlek azt ellenőrizd. :)
Módosítva: 7 éve
0