Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1320
A következőbe kérnék segítséget
Becsüljük meg egy 4mx5mx3m méretű szobában lévő levegő belső energiáját!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`pV=nRT`
`p≈100\ kPa`
`V=60 \ m^3`
ezért `pV=6000\ kPa·m^3`
A `Pa·m^3` mértékegység máshogy `N/m^2·m^3=Nm=J`
vagyis `pV=6000\ kJ=6\ MJ`
és fontos, hogy `nRT=pV=6\ MJ`

A belső energia:
`U=f/2·nRT`
Mivel a levegő 99%-a `N_2` és `O_2` gázokból áll, amik mind kétatomos gázok, ezért tekinthetjük a levegőt kétatomos gáznak. Annak a szabadságfoka `f=5`
`U=5/2·nRT`
de szerencsére `nRT` értékét tudjuk:
`U=5/2·6\ MJ=15\ MJ`
0