Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika, Logaritmus

Főoldal » Középiskola » Matematika
1682
Határozd meg x értékét a következő egyenlőtlenségekből !

lg x = 2 lg 2 + lg 25
lg x = 2 lg 12-lg 18
lg x = lg 2,4 + lg 15
lg x = -2 lg 5 + 3 lg 2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) lgx=lg2²+lg25
lgx=lg2²·25
lg fv kölcsönösen egyértelmű
x=4·25=100
b) lgx=2lg12-lg18
lgx=lg12²-lg18
lgx=lg12²/18
lg fv kölcsönösen egyértelmű
x=12²/18=8
c) lgx=lg2,4+lg15
lgx=lg2,4·15
lg fv kölcs. egyért.
x=2,4·15=36
d) lgx=-2lg5+3lg2
lgx=lg5²+lg2³
lgx=lg5²·2³
lg fv kölcs. egyért.
x=25·8=200
1