Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy kell a víz térfogatát kiszámolni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
613
Készítünk 500cm3 C=2 HCl oldatot, sűrűsége=1,034g/cm3. Hány cm3 W%=36 , 1,18 g/cm3 sűrűségű HCl oldatot és vizet kell összeönteni?

Azt tudom, hogy térfogatnál nem működik hogy az összesből kivonom a HCl térfogatát. (miért nem?) Kijött hogy a kezdeti oldat 85,8 cm3. Azt hittem ebben a víz is benne van de a megoldás szerint ez a kezdeti HCl oldat térfogata (ha oldat akkor nincs benne a víz?) És akkor hogyan számolom ki a vizet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, térfogat, 11.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
w1=40

ró1=1,18

m1=?


w2=0

m2=1000g (mert 1 dm^3 víz ennyi)


azt kéne kitalálni, hogy w3 az mennyi


cb=10

ró3=1,16


a koncentrációt át lehet számítani tömeg%ba ha tudjuk a sűrűséget


Ha 1 cm^3 -> 1,16g akkor 1 dm^3 1160g ebben van 10 mol HCl ami 365g (365/1160)*100=31,47 m/m%


m1*w1+m2*w2=(m1+m2)*w3


csak az m1-et nem tudjuk


m1=3689.33g


ami m/ró=V alapján 3842,62 cm3


0