Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
2094
Egyenes körkúp alapkörének sugara 6 cm. A palást területe kétszer akkor, mint az alapkore. Mekkora a kúp térfogata és felszíne?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
alapkör területe: r2pí, vagyis kb. 113,097. Ezt szorzod kettővel, megkapod a palást területét.
0

A gyors válaszhoz egy összefüggést érdemes ismerni:
Az egyenes körkúp alapkörének területe egyenlő a palástjának az alapkör síkjára merőleges vetületével.
Képlettel
A = P*cosβ
ahol
A - a kúp alapkörének területe
P - a kúppalást területe
β - a kúp alkotójának az alapkör síkjával bezárt szöge

Ezután a megoldás már egyszerű
A felszín
Mivel
F = A + P
és
P = 2A
így
F = 3A
F = 3r²π

Térfogat
Ehhez hiányzik a kúp magassága, ám no problemo, az első képlet segít.
A = P*cosβ
ebből
cosβ = A/P
mivel P = 2A
cosβ = A/2A
cosβ = 1/2
vagyis
β = 60°
ezzel a magasság
m = r*tgβ
ahol
r = 6 - az alapkör sugara

ezek után a térfogat
V = r²π*r*tgβ/3
V = r³π*tgβ/3
Megvolnánk. Remélem a behelyettesítés nem gond.
0