Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszi segítsetek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
767
A feladat így szól: “Két természetes Szám arányának értéke 2,4 számítsd ki az összegük és különbségük arányát!”
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra, matek, gyorsan, könnyű, mértan
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen az egyik szám `x`, ekkor a másik szám `2,4*x`, ekkor `(2,4*x)/x=2,4` arány teljesül (ha `x≠0`).
A két szám összege: `x+2,4x=3,4x`
A két szám különbsége: ez kétféleképpen képezhető; vagy `x-2,4x=-1,4x`, vagy `2,4x-x=1,4x`, ez alapján kétféle értéket fogunk kapni a keresett arányra;
Az összeg és a különbség aránya: `(3,4x)/(1,4x)=(3,4)/(1,4)=34/14=17/7`, a másik arány ennek az ellentettje lesz, vagy `-17/7`.
1