Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
549
1200 db kúp alakú gyertyát összeolvasztunk s egy 25 cm alapélhosszúságú négyzetes oszlop alakú tömböt öntünk belőle. Hány cm lesz a magassága? Válaszát egészre kerekítve adja meg. A kúp átmérője 20 mm, nyílásszöge 30 fok.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha félbevágjuk a kúpot, akkor belül egy egyenlő szárú háromszöget kapunk, ahol az alap hossza 20 mm, a szárak hajlásszöge 30°. Ha behúzzuk az alaphoz tartozó magasságot, akkor olyan derékszögű háromszöget kapunk, ahol az egyik befogó hossza 10 mm, mivel a magasság felezi az alapot, az ezzel szemközti szög 15°, mivel a szöget is felezi, ekkor a magasság meghatározásához felírjuk a szög tangensét: tg(15°)=10/M, ekkor M=10/tg(15°) mm. Így már minden adott, hogy kiszámoljuk a test térfogatát:
Vkúp=Talap*M/3=10²*π*(10/tg(15°))/3=1000π/(3*tg(15°)) mm³
1200 ilyen kúpnak az össztérfogata 1200*1000π/(3*tg(15°))=400000π/tg(15°) mm³.
A négyzetes oszlop alapéle 25 cm=250 mm, ha magassága x, akkor térfogata 250*250*m=62500*x mm³, a két térfogatnak meg kell egyeznie:

62500*x=400000π/tg(15°), ennek a megoldása x=6,4*π/tg(15°)=~75 mm.
0