Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy repülőgép 20 perc késéssel érkezett az A városból a tőle 500 km-re lévő B városba, mert 50 km/h sebességű ellenszéllel szemben repült. Mekkora a repülő gép saját sebessége?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1470
egy repülőgép 20 perc késéssel érkezett az A városból a tőle 500 km-re lévő B városba, mert 50 km/h sebességű ellenszéllel szemben repült. Mekkora a repülő gép saját sebessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Gondolom a menetidőt úgy számolták, hogy nincs ellenszél, ebben az esetben ha t óra alatt ért volna v km/h egyenletes sebességgel, akkor az s=v*t képlet alapján 500=v*t teljesül. Az ellenszél miatt v-50 km/h volt a sebessége, így t+1/3 óra időre volt szüksége, hogy beérjen, viszont az út hossza nem változott, ezért 500=(v-50)*(t+1/3). A két egyenletnek egyszerre kell teljesülnie, tehát egyenletrendszerbe foglalhatjuk őket:

500=v*t }
500=(v-50)*(t+1/3) }

Az első egyenletből 500/v=t adódik, ezt írjuk a második egyenletben t helyére:

500=(v-50)*(500/v+1/3), kibontjuk a zárójelet:
500=500+v/3-25000/v-50/3, majd szorzunk 3v-vel:
1500v=1500v+v²-75000-50v, majd rendezzük a tanult módon:
0=v²-50v-75000, ennek a megoldásai v₁=300, v₂=-250, de mivel v a repülő sebessége volt, nem lehet negatív, tehát v=300 km/h volt a repülő eredeti sebessége.
Hogy ellenőrizni tudjuk a számítást, ki kell számolnunk az időt is; t=500/300=5/3 óra adódik.

Ellenőrzés: 300*5/3=500, jó, 250*2=500, ez is jó.

Tehát a repülőgép saját sebessége 300 km/h.
3