Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hullámok

Főoldal » Középiskola » Fizika
514
Képet mellékeltem,elég ha az elvét valaki megosztja velem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`sin\ α = c/v`
ahol α a hullámkúp nyílásszöge a kúp középvonalához (a mozgás pályájához) képest.
Szóval ha c=v (éppen hangsebességgel repülünk, vagy a vízhullám sebességével csónakázunk), akkor α=90°, vagyis nincs kúp, éppen 180°-os (egyenes) a hullámfront.

A 227-esnél az az érdekes, hogy a hullámkúp nem csak síkban van (úgy szokták csak rajzolni), hanem térbeli kúp, szóval a kiszámolt szögben megy a felszín felé. Nem 1000 méter lesz az út, hanem a szinusszal kell azt is kiszámolni, aztán a hangsebességből jön az idő.
1