Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia: hidrogén-halogenidek

Főoldal » Középiskola » Kémia
1496
Hidrogén-fluoridnak, hidrogén-bromidnak illetve hidrogén-jododnak szilárd állapotban milyen a rácstípusa illetve a rácsot összetartó legerősebb kötés micsoda?
Vizes oldatuk reakciója oxigénnel illetve ezüst-nitráttal? Egyenletet le tudná valaki írni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Rácstípus: Mindegyik molekularácsos.

Kötések:
Hidrogén-fluorid: Hidrogénkötés.
Többinél: Dipol-dipol kölcsönhatás.

Vizes oldatuk oxigénnel:
Hidrogén-fluorid nem reagál.
HBr+O2 = Br2+H2O
HI+O2 = I2+H2O

Vizes oldatuk ezüst-nitráttal:
A hidrogén-fluorid: HF + AgNO3 = AgF+HNO3
A hidrogén-bromid: HBr + AgNO3 = AgBr+HNO3
A hidrogén-jodid: HI + AgNO3 = AgI+HNO3
1