Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlő szárú háromszög

Főoldal » Általános iskola » Matematika
695
a=100 m
b= 100m
ma=?
mb= ?
K=?
T=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel a=b=100m, ezért ez egy szabályos háromszög, ami egy speciális egyenlő szárú háromszög. Ha behúzzuk a magasságot, akkor két derékszögű háromszöget kapunk, ahol az átfogó hossza 100 m, a befogó hossza 50 m, mivel a magasság felezi az alapot. Ha a magasság m, akkor Pitagorasz tételével:

50²+m²=100²
2500+m²=10000
m²=7500
m= 7500 =50*√3 cm, igény szerint kerekíthető.
Ugyanennyi lesz a másik oldal magassága is, tehát ma=mb=50*√3 méter.
A kerület csak a három oldal összege, tehát 300 méter
A terület: a*ma/2=100*50*√3/2=2500*√3 cm².
1