Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÖZÉPPONTI SZÖG, KÖRÍV, KÖRCIKK

Főoldal » Középiskola » Matematika
1307
A Föld Nap körüli mozgásának pályája közelíthető egy 150 millió km sugarú körrel.
a) Mekkora a Föld pályájának kerülete?
b) Mekkora ívet fut be a Föld egy nap alatt, és mekkora az ehhez az ívhez tartozó középponti szög?
c) Mekkora a Föld pályájának 150 millió km hosszú ívéhez tartozó középponti szög, és mekkora az ívhez tartozó körcikk területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

a) Mekkora a Föld pályájának kerülete?
K=π×2×R=π×2×150km×10^6=
942.5×10^6 km
b) Mekkora ívet fut be a Föld egy nap alatt, és mekkora az ehhez az ívhez tartozó középponti szög?
Mivel egy év 365 nap ezért 1 nap alatt
1/365 részét teszi meg az ívnek.
(1/365)×942.5×10^6 km=2.6×10^6 km
Központi szög egyenesen arányos az ív hosszal ezért.
(1/365)×360°*=0.99°
c) Mekkora a Föld pályájának 150 millió km hosszú ívéhez tartozó középponti szög, és mekkora az ívhez tartozó körcikk területe?
Ha a körív hossza egyenlő a sugárral akkor a központi szög 1 radiánnal egyenlő.. Ami 180°/π-vel egyenlő.
(57.3° kb.)
A körívhez tartózó terület.
T(kör)=π×R^2
a×T(kör)/360°=T(körcikk).
A T(kör) a kör területe..
"a" = a központi szög. (57.3°)
T(kör)=
π×(150×10^6 km)^2=
π×22500×10^12×km^2=
70686×10^12km^2
7,06×10^16km^2..(ez a kör területe)
A körcikké pedig
a×T(kör)/360°=
57.3°×(7,06×10^16km^2)/360°=
1,124×10^16km^2
2