Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgősss

Főoldal » Általános iskola » Fizika
828
A zseblámpa izzója csak akkor világít megfelelően ha 200 mA erősségű áram halad át rajta. Hány elektromos töltés halad át az izzó fűtőszálján egy órai működés közben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

2
Kezdd a mértékegységek átváltásával, hogy jobban átláthatóbb legyen: mA->A, óra->perc
->másodperc; majd a formula (q=i*t) segítségével megkapod Coulomb-ban az eredményt.
1

200mA erősségű áram:
feltételezhetjük a feladatból, hogy az 1 óra alatt végig 200 mA áram folyik a zseblámpán. :)

Az elektromos áramot úgy definiáljuk, hogy mennyi töltés halad át a vezető keresztmetszetén egy időegység alatt, precízebben hány Coulomb töltés halad át a vezetőn 1 másodperc alatt.
1 [A] = 1 [C] / 1 [s]
I = Q / t

Az áramunk 200 mA = 0.2 A :)
1 óra = 60 perc = 3600 másodperc. :)
1 A az azt jelenti, hogy 1 másodperc alatt 1 C töltés haladt át.
Ha 2 másodperct az időnk, akkor 1 A áramerősséggel, akkor kétszer annyi töltés, 2 C halad át.
0.2 A az áramunk, 3600 s az időnk: 0.2 A * 3600 s = 720 C töltés haladt át :)
Módosítva: 7 éve
-1