Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Angol feltételes mód

859
Valaki eltudja magyarázni, hogy hol, hogyan és mikor kell használni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
english, Angol, 9
0
Középiskola / Idegen nyelv

Válaszok

2
Több fajtája van, van a jelen, a feltételes/képzeletbeli, és a lehetetlen mód, mindegyiknek más a nyelvtani szerkezete. Egy ilyen mondat 2 részre bontható, van a "ha"(if) szerkezet és ehhez kacsolódik a cselekmény
pl jelen If you eat too much ice cream, your throat will hurt.
feltételes if you ate too much ice cream, your throat would hurt. (van esélye hogy
megtörténjen, de még nem történt meg)
lehetetlen if you eaten too much ice cream, your throat would have hurted (nem ettél túl sok fagyit ezért nem sérült meg a torkod, mivel már nem eszel(tegyük fel) ezért ez már lehetetlen hogy bekövetkezzen)
Módosítva: 5 éve
-2

Az első négy fajtát kell szerintem tudnod, az ötödik az a mixed conditional ami csak bezavarna amíg nem érted meg ezt a négyet jobban.

A zero conditional általános tudnivalókra, természeti dolgokra vonatkozik jelen időben, összetétele: az if résszel rendelkező mondatrész (if clause) if + simple present, a főmondatrész (main clause) pedig simple present. Példa: If you heat ice, it melts(Ha felmelegíted a jeget, megolvad).

A Conditional type 1 a jövőre utal. Összetétele: if + present simple, future will. Példa: If I find her address, I will send her an invitation(Ha megtudom/megtalálom a címet, akkor meghívom).

A Conditional type 2 a jelenre utal. Összetétele: if + past simple, would + infinitive (infinitive = egy adott igének az alap, szótári alakja). Példa: If I found her address, I would send her an invitation(Ha megtudnám/megtalálnám a címét, akkor meghívnám).

A Conditonal type 3 a múltra utal. Összetétele: if + past perfect, would + present perfect. Példa: If I had found her address, I would have sent her an invitation (Ha megtudtam/megtaláltam volna a címét, akkor meghívtam volna.)

Természetesen az if clause és a main clause sorrendje megfordulhat mindegyik conditional sentence típusnál, ebben az esetben nem választjuk el a két mondatrészt vesszővel. Példa: I would have sent her an invitation if I had found her adress.

Ha megérted a magyarázatot angolul is, akkor ezeket olvasgassad mindenképp:
https://www.ef.com/wwen/english-resources/english-grammar/zero-conditional/
https://www.ego4u.com/en/cram-up/grammar/conditional-sentences/type-1
https://www.ego4u.com/en/cram-up/grammar/conditional-sentences/type-2
https://www.ego4u.com/en/cram-up/grammar/conditional-sentences/type-3
Módosítva: 5 éve
0