Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Széchenyi és Kossuth miben értettrk egyet és miben nem?

1403
Széchenyi és Kossuth miben értettek egyet és miben nem?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#történelem #SzéchenyiIstván #Széchenyi #Kossuth #Kossuthlajos
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
Szia!
Talán egyszerűbb lesz leírni, hogy miben nem értettek egyet egymással. Külön szempontokra fogom szedni, ha az úgy megfelel.

Habsburgokhoz való viszony (közjogi kérdés): Széchenyi együttműködne velük, nem bolygatná, Kossuth vállalja a konfrontációt (közjogi kérdés nála: nem megváltoztathatatlan, nemzeti önrendelkezés).

A változás sorrendje: Széchenyi: gazdaság (mezőgazdaság), majd politika. Kossuthnál a politikai átalakulás eszköze az iparfejlesztés.

Vezető erő: Széchenyi: elitárius (legyen vagyonos-nem korruptálható, művelt- nem megtéveszthető, és honi- magyar érdekek által vezérelt arisztokrata). Kossuth: köznemesség előnyben részesítése.

Széchenyi úgy gondolja, a tömegeket nem kéne bevonni a politikába, Kossuth szerint minél szélesebb társadalmi összefogás szükséges.

Jobbágyfelszabadítás, avagy örökváltsághoz való hozzáállás: Széchenyi az önkéntes jobbágyfelszabadítást, Kossuth az azonnali, kötelezőt támogatja.

Széchenyi haladása lassú, szerves, konzervatív. Kossuthé gyors, radikális.
0