Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszíves segítsetek!Számtani sorozat!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
974
1)Írjuk fel annak a számtani sorozatnak az első öt tagját melynek a harmadik tagja 9 különbsége 2!!
2)különbsége-1.5,első tagja 7
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
1) 5 7 9 11 13
2) 7 5,5 4 2,5 1
2

A számtani sorozatra gondoljunk úgy, hogy veszünk egy számot, ami szimpatikus, mondjuk 7, az alaptag, meg egy másik szimpatikus számot (legyen 3), a különbséget, vagy más néven differenciát. Azért hívják különbségnek, mert a számtani sorozatban az egymást követő számok különbsége (nagyobb - kisebb) mindig ugyan az a szám, nem változik, állandó.
A számtani sorozat úgymond a számok olyan sorozata (ha úgy tetszik, felsorolása), hogy az első elem az alaptag, a 7, a második meg az alaptag + a különbség azaz 7 +3 = 10, a harmadik tag a második tag + különbség, azaz 10 + 3 = 13 ...
Ha a 7 helyett egy tetszőleges számot választok, amit a -val jelölök, és a 3 helyett egy másik tetszőlegeset, amit d-vel, akkor így néz ki egy számtani sorozat:
a
a+d
a+2*d (= a + d + d)
a+ 3*d
a+ 4*d
...

Így a feladatod megoldása:
harmadik tag: 9. Ez úgy képződött, hogy a második tag + különbség, azaz a második tag az 9-2 = 7, mivel 7 + 2 = 9. :) Az első tag, hasonlóan, megint ki kell vonni 2-t, így 5 lesz.
A 4. és az 5. tag meg 9 + 2 = 11, és 9+2+2 = 13 adódik.
1.) 5 7 9 11 13
A másodiknál ugyan ez a trükk, de mivel a különbség az -1, így az első tag 7, a második az 7 + (-1.5) = 5.5, a harmadik az 5.5 + (-1.5) = 4
7, 5.5, 4, 2.5, 1
1