Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
901
28 g nitrogén kezdeti hőmérséklete 27⁰C és 2m³ térfogatot foglal el. A gázt adiabata módon összenyomják mig hőmérséklete 320⁰C lesz. Számold ki:
a)a gáz által végzett mechanikai munkát
b)a belső energia változást
c)a végső térfogatát a gáznak
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
A belső energia és a mechanikai munka közti összefüggés az alábbi módon írható fel:
deltaU= Q+W.
Adiabatikus állapotváltozás esetén a hőváltozás, azaz Q=0, így deltaU=W. Az U belső energia kiszámolható a következő képlettel: f/2*n*R*T.
A molekula kétatomos, így szabadsági foka, f=3; n=28g/28 g/mol, tehát az n anyagmennyiség 1 mol (a nitrogénmolekula moláris tömege 28 g/mol); R= 8,314 J/mol*K; a hőmérsékletek pedig a feladat szerint: T1=27 °C = (27+273,15) K=300,15 K és T2=320 °C=(320+273,15) K=593,15 K.
Az adatokat behelyettesítve a két hőmérsékleten megkapjuk a belső energiát:
U1=3/2*1*8,314*300,15=3743,17 J; U2=3/2*1*8,314*593,15=7397,17 J.
Tehát deltaU=7397,17-3743,17=3654 J. Ez pedig megegyezik a W mechanikai munkával is.

Vagyis válaszok: a) 3654 J; b) 3654 J.
1

A c) feladatot szerintem így nem lehet ennyi adatból megcsinálni, mert a nyomás is változik az adiabatikus változás alatt, és arról nincs semmilyen információnk, hogy mekkora ez a változás. Nincs még valami odaírva, ami lemaradt esetleg?

0