Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

549
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!
2. példa:
A darázs igaz, kis erőt fejt ki a fullánkjával, de annak keresztmetszete nagyon-nagyon pici (nagyon vékony), a kontaktusfelület így nagyon nagyon pici.
A nyomás definíciója alapján, a nyomás = a nyomóerő / nyomási felület, látható, hogy pici erejű a darázs, de a felület is nagyon pici, így a nyomás igen nagy tud lenni. A bőr pedig nem az erőnek áll ellen, gondonjuk csak bele, pl. ha a macska ráfekszik a hasunkra, a maga 3-4 kilójával, mégse szakítja át a bőrünk. A nyomás az, ami átszakít. És ez a darázsnál elegendően nagy.

3.) Gondolom azért, mert egy alacsonyabb nyomású abroncs úgymond "jobban elterül", gondoljunk csak egy lapos kerékpárgumira. És így nagyobb a kontaktusfelület, kisebb a nyomás, ezáltal kevésbé süllyedünk bele a homokba. :)

4.) A vasúti sín alja ugye elég vékony, azért szélesebb, mint a teteje, de nem túlzottan. Gondoljunk csak bele, ha végigmegy rajta egy sok tíz tonnás szerelvény, ha a földön lenne, szegény síndarab mint egy kés, nyomódna bele a földbe. A talpfák (talpbetonok, már nem igazán használnak fát, de továbbra is talpfáknak hívják, talán :D ) Nos, ugye a sín nem nagyon tud a talpfába belényomódni, mert az sokkal szilárdabb anyag, mint a talaj. És a talpfa megnöveli azt a felületet, ami a talajjal érintkezik, ezáltal ugyan akkora erőt nézve, kisebb lesz a nyomás, és nem süllyed el a sín. Ezen okokból, a talpfa alá kemény vulkáni kőzúzalékot szoktak tölteni, tudtommal bazaltot, és úgy mégstabilabb az egész vágány.

5.) a) A tégla súlya: 20 N
A súly az az erő, amivel nyomja az alátámasztást.
b) A nyomásértékek: A téglatestnek 3 felületét lehet megkülönböztetni, ezeknek más a felületük:
5*10, 5*20 és 10*20, amelyek rendre 50, 100 és 200 cm^2.
Vegyük észre, hogy a cm jó, meg minden, de a mennyiségeinknek mértékegysége van. 1 Pascal = 1 Newton / 1 m^2. Tehát át kell váltanunk m^2 -be.
A váltás ugye pedig 1 m = 100 cm, így 1 m^2 = 100 *100 cm^2 = 10000 cm^2
Akkor a felületek: 0.005 m^2, 0.01 m^2 és 0.02 m^2
A nyomások meg az F/A hányadosok. 20 / 0.005 = 4000, 20 / 0.01 = 2000, 20/0.02 = 1000 Pa.

A súly és a tömeg két különböző dolog, idő kell, míg kialakul a szemlélet, de előjáróban:
Gondoljunk egy jól megrakott bevásárlókocsira, amit nagy nehezen elkezdünk tolni, és sok idő, mire tudunk vele haladni, viszont ha hirtelen meg kell állni, akkor szinte lehetetlen, a bevásárlókocsi "húzna" maga után, nehéz lefékezni.
Míg egy üressel olyan virgonc módon lehet szálguldozni, hogy csak na.
Az üres kocsinak kisebb a tömege, a telinek nagy a tömege. A tömeg lényegében egy olyan dolog, ami megmondja, mennyire nehéz mozgásba hozni egy testet, egy objektumot. Mennyire áll ellen a gyorsulásnak, azaz a sebességváltoztatásnak, erő hatására. Adott erővel nyomva a kocsit, a kistömegű jól, könnyen gyorsul, a nagytömegű nehezen.
A súlyhoz visszatérve: a súly nem más, mint az az erő, amivel egy test nyomja az alátámasztást, vagy húzza a felfüggesztést. Tehát a leteszel egy poharat az asztalra, azt ugye húzza a gravitáció. Viszont! A gravitáció nem adott erővel húz mindenkit! Hanem lényegében állandó gyorsulással tapaszt mindenkit magához. És ez nem olyan nyilvánvaló. Tehát ha egy fagolyót, meg egy vasgolyót leejtesz, az egyik nagyon nehéz, a másik könyű, azok pont egyszerre érnek földet, mert a föld egyformán gyorsítja őket. És ez a gyorsulás a híres 'g'. Ami 10 N /kg, vagy csúnyán írva 10 m / s^2.
És mi a kapcsolat egy test tömege és súlya között? Nos a lerakott poharad a Föld g gyorsulással gyorsítaná magához. A nyomóerő meg a test tömegével és gyorsulásával arányos. F = m*a ahol a a gyorsulás, és ennek értéke most g. Ami 10 m/s^2. Így jön ki, hogy egy 2 kg-s testnek 20 N a súlya. (Ha elengeded a testet, súlytalan lesz, hiszen nem nyomja/húzza semmi, pedig a súly az az erő, amivel a test nyomja, vagy húzza a felfüggesztést. De tömege továbbra is van).

3