Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egybevágóság bizonyítása.

2495
Bizonyítsd be, hogy két egyenlő szárú háromszög egybevágó, ha alapjukban és a hozzájuk tartozó magasságukban egyenlőek.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Mivel az egyenlő szárú háromszög területét úgy számoljuk ki, hogy (alap*magasság)/2, így a 2 háromszög egyenlő lesz. A területet azért így számoljuk ki, mert ha egy négyszöget rajzolunk köré, melynek területe m*a, (tehát az alap megegyezik a négyzet a oldalával, és a háromszög alapon fekvő csúcsaiból a magasság hosszával megenyező hosszúságú vonal lesz a négyszög másik oldala) pont az eredeti háromszög kétszeresét kapjuk. Ez azért van, mert a magasságvonal 2egyenlő téglalapra osztja a négyzetünket, és a téglalap átlója lesz a háromszög szára. Mivel az átló felezi a téglalap területét, ezért Háromszög és a négyzet háromszögön kívüli területei megegyeznek. Ezért kell elosztani az alap és a magasság szorzatát kettővel ahhoz, hogy megkapjuk a háromszög területét.
0

Az elsőnek jó a gondolatmenete, de sajnos nem elég; attól, hogy a két háromszög területe egyenlő, abból nem következik, hogy a két háromszög egybevágó lenne, elvégre végtelen sok háromszög rajzolható, amelyeknek területe megegyezik, mégsem egybevágóak. Első megközelítésben persze jó,mivel ha a területek nem egyeznének meg, az már kizárná, hogy egybevágóak legyenek, de ennél több kell.
Először is; mikor egybevágó két háromszög? Akkor, ha
1. szögeik páronként egyenlő nagyságúak
2. oldalaik páronként egyenlő hosszúak.
Ha az egyiket meg tudjuk mutatni, abból egyenes következik a másik is, ez a háromszögek sajátos tulajdonsága (négyszögekre ez már nem fog állni, például a négyzet-téglalap, vagy a négyzet-rombusz esete miatt).
A bizonyítás sokkal drámaibb; a magasságvonal két derékszögű háromszögre bontja a háromszöget, ráadásul ezek még egybevágóak is. A derékszögű háromszög átfogóját Pitagorasz-tételéből adódan ki tudjuk számolni, ami egyben az egyenlő szárú háromszög szára is. Látható, hogy így a szárak hossza is ugyanakkora lesz, tehát az egyenlő szárú háromszögek egybevágóak.
Az ábrán jobban látszik.
0