Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Töri fogalmak és személyek

817
Valaki leírná nekem a fogalmakat meg, hogy kik voltak ezek a személyek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

2
Topografia: foldrajzi vakterkep
Kronológia: idoszamitas történetével foglalkozó tudományág.Ennek segítségével osztjuk be a földrajzi korokat! Ehhez szükség van egy kezdő pontra!Valakik Krisztus születését tekinti annak. Rómaiak ,Roma város alapítását (Kr.e 751 április 21.)
A zsidók a vilag teremteset tekintik....
-1

Személyek:
Esztergom érseke, Magyarország utolsó hercegprímása, bíboros.
Tildy Zoltán református lelkész, politikus, miniszterelnök, majd köztársasági elnök.
Nagy Ferenc politikus, országgyűlési képviselő, miniszterelnök, a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt elnöke
Kovács Béla kisgazdapárti politikus, a Tildy Zoltán- és Nagy Ferenc-kormány, majd Nagy Imre második és harmadik kormányának földművelésügyi minisztere.
Kéthly Anna magyar szociáldemokrata politikus, az Országgyűlés második női képviselője, 1922-től 1948-ig parlamenti képviselő.
Galánthai gróf Esterházy János Csehszlovákia legjelentősebb magyar mártír politikusa.
Márton Áron az erdélyi katolikus egyház püspöke.
Rákosi Mátyás 1945–56 között a Magyar Kommunista Párt, illetve a Magyar Dolgozók Pártja fő-, majd első titkára, 1952–53-ban a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke is.
Rajk László politikus, miniszter.
Kádár János magyar kommunista politikus, a 20. századi magyar történelem meghatározó alakja, az 1957–1989 közötti „Kádár-korszak” néven ismert időszak alatt az ország vezetője
Nagy Imre magyar kommunista politikus, gazdaságpolitikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. 1953 és 1955 között valamint az 1956-os forradalom alatt a Minisztertanács elnöke.
Maléter Pál magyar katona, az 1956-os forradalom egyik vértanúja, az 1956. novemberi harmadik Nagy Imre-kormány honvédelmi minisztere.
Bibó István Széchenyi-díjas, jogi doktor, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Kelet-európai Intézet elnökhelyettese, könyvtáros, politikai fogoly.

1