Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Megoldás 5.osztaly

Főoldal » Általános iskola » Matematika
904
Mekkora a téglalap alakú szőnyeg területe ha egyik oldala 20dm.,kerülete pedig 10 m?
Mennyiért tisztítják ki a szőnyeget, ha 1 négyzet méter tisztítása 800ft?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
2
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Jelöljük A-val és B-vel a két oldalt..
A=20dm=2m
Kerülete: 10m (K)
A szőnyeg kerülete
K=2×(A+B=10m
2×(A+B)=10m
A+B=5m.
(A=2m}
2m+B=5m
B=3m..
A szőnyeg területe:
T=A×B=(2m)×(3m)=6m^2..
A mosás ára.
T×800ft/m^2
=(6m^2)×(800ft)/m^2=4800ft..
1

6m2 a területe és 4800ftért tisztítják ki.
Ez úgy jön ki, hogy a 20 dm=2m. A téglalap kerülete 2a+2b=10m. Tehát ha a=2m, akkor b= 3m.
Területet az a*b képlettel számolunk. 2m*3m=6m2
A tisztítását egyenes arányossággla számoljuk ki, 6*800ft=4800ft.
0