Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1166
A téglalap egyik oldalának hossza a másik oldal 250%-a. Kerülete 35 cm. Számold ki a téglalap oldalainak hosszát és területét
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
a=x
b=2,5x
K=35=2(a+b)=2*3,5x
K=7x=35
7x=35
x=5
2,5x=12,5
2*(5+12,5)=2*17,5=35
A rövidebb oldal hossza 5 cm, a hosszabb oldal hossza 12,5 cm.
2

35= 2a + 2(2,5a)
35= 7 a
5=a
Szóval b= 2,5a
T=a×b
1

Rövid oldalt nevezzük "a"nak hosszu oldalt "b"nek. Kerulet (a+b)x2. 35/2=17,5
17,5=a+b
Kicsit atirva 17,5=a+2,5a
17,5=3,5a osztok 3,5
5=a

Visszahelyettesitva a=5 b=12,5
0