Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Impulzusmegmaradás

Főoldal » Középiskola » Fizika
1695
A feladat az, hogy van egy 3kg tömegű, 7m/s kezdősebességgel haladó gördeszka, amiről 15m/s sebességgel, ellentétes írányban leugrik egy 52kg-os ember. A kérdés az, hogy az ugrás után mennyi lesz a gördeszka sebessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, számolás, dinamika, lendület, Impulzus, Hatás-ellenhatás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
Ez a 15 m/s a deszkához viszonyított relatív sebesség, vagy a földhöz képest annyi?
Módosítva: 7 éve
0

Az impulzus megmaradás tétele szerint, zárt rendszerben a impulzus változás zérus. Tehát az egyenletünk (52+3)*7 = 3*x-52*(15-7) ,ahol x a gördeszka sebesége. Ebből x=267m/s ami kicsit gyors, már majdnem hangsebeség. 52+3 az ember és a gördeszka súlya, a 15-7 meg az ember a földhöz viszonyított sebesége. Szerintem nézd át az adatokat mert nekem valami gyanús ;) .
1

Az impulzus idegen kifejezés a lendületre, ezért is van az, hogy a lendület jele: I
A lendület egyenlő tömeg szorozva sebességgel, ezért a deszka lendülete a történések elején 3kg*7m/s, ami egyenlő 21kg*m/s-al. Newton III. törvénye miatt minden egymással mechanikai kölcsönhatásba lépő test egymásra egyenlő nagyságú, de ellentétes irányú erőt fejt ki. Tehát a gördeszka végső lendülete 21kg*m/s + a leugró ember lendülete lesz, hiszen az a menetiránnyal ellentétes irányba ugrott le. A leugró ember lendülete a fentiek alapján: 52kg*15m/s, ami egyenlő 780kg*m/s-al. 21kg*m/s + 780kg*m/s = 801kg*m/s. A lendület kiszámítása tömeg szorzata a sebességgel, de mi most a sebességre vagyunk kíváncsiak ugye. Kis egyenletátrendezéssel ez: Lendület osztva tömeggel ami: 801kg*m/s osztva 3kg-al. Ez pedig 267 m/s. Ez pedig gyanúsan sok, de ez az elméleti megoldás, feltéve, ha nem vesszük figyelembe a súrlódást, és a közegellenállást, valamint azt, hogy valószínűleg senki sem tud 15m/s sebességgel leugorni egy gördeszkáról, és másról sem. Remélem segítettem :)
1