Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Paralelogramma alapú hasáb felszíne térfogata

Főoldal » Általános iskola » Matematika
11819
Számítsd ki a paralelogramma alapú hasáb félszínét, térfogatát ha:
a=3,2m
b=2,8 m
ma(magasság)= 3m
M(testmagasság)=8m
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

4
Ha minden adott, akkor mi okozza a problémát?
-1

Ugyanúgy kell kiszámolni, mint általában; a felszínt a testet határoló lapok összterülete adja.
Ennek a testnek 6 oldala van;
-2 az alaplap, amik paralelogrammák, ahol adott a paralelogramma `a` oldalhoz tartozó magassága, ami az `m`a, és persze az `a` oldal is, így a területe meghatározható a
`T=a*m`a képletből.
-2 olyan téglalap, amelyeknek oldalai 3,2 m és 8 m hosszúak.
-2 olyan téglalap, amelyeknek oldalai 2,8 m és 8 m hosszúak.

Innen már sikerülni fog a befejezés?
Módosítva: 7 éve
1

Minden hasáb térfogatára az általános képlet az, hogy alapterület*magasság. Képlettel: V=Ta*M. Ebben a feladatban Ta=a*ma (amennyiben az ma(magasság)=3m az "a" oldalhoz tartozó magasság). És akkor a térfogat az V=Ta*M=a*ma*M. Innen remélem a behelyettesítés nem fog gondot okozni. Ami a felszínt illeti, az általános képlet az, hogy A=2Ta+P, ahol P a palást Ta pedig az alaplap területe. A palástra az általános képlet pedig a következő: P=K*M, ahol K az alaplap kerülete, M pedig a test magassága. Ezeket beírjuk az általános képletbe a feladat adataival kapjuk, hogy: A=2*a*ma+2*(a+b)*M. A 2*(a+b)=K, mert ugye kerületet úgy számolunk, hogy az oldalakat összeadjuk és a paralelogramma kerülete 2*a+2*b ami 2*(a+b). A behelyettesítés remélem itt sem okoz gondot.
2

Köszönöm a megoldásokat
0