Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

N-ed rend

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
917
f(x) = tgx és g(x) = sinx függvények hányadrendben érintkeznek x₀ = 0 helyen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Addig kell deriválnod a függvényeket, amíg a deriváltak helyettesítési értéke x=0 esetén nem fog különbözni.

sin(x) deriváltja cos(x)
tg(x) deriváltja 1/cos²(x), x=0-ra 1-et kapunk. Tehát nulladrendben nem érintkeznek.

cos(x) deriváltja -sin(x)
1/cos²(x) deriváltja 2*sin(x)/cos³(x), x=0-ra mindkettő 0, tehát elsőrendben nem érintkeznek.

-sin(x) deriváltja -cos(x)
2*sin(x)/cos³(x) deriváltja https://www.wolframalpha.com/input/?i=tg(x)%27%27%27, itt már a -cos(x) helyettesítési értéke -1, a másik deriváltra 2-t kapunk, tehát másodrendben érintkeznek a görbék.
0