Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2542
Az egyenlő szárú háromszög alapon fekvő szögeinek szögfelezői 130 fokos szöget zárnak be egymással. Mekkorák a háromszög szögei?

b, Egy derékszögű háromszögben a derékszögből induló szögfelező és a magasságvonal 15 fokos szöget zár be egymással. Mekkorák a háromszög szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A,
Az alapokon fekvő szögeket úgy kapjuk meg, hogy a szögfelezők által bezárt szöget "kivonom" a 180°-ból.
180°-130°=50°
A hiányzó harmadik szög pedig:
180°-2×50°=80°
B.
A magasság vonal két derékszögű háromszögre osztja az eredeti derékszögű háromszöget.
(Ábra: )
A szögfelező és a magasság vonal által bezárt szög 15°
Ezért a háromszög egyik szöge:
90°-45°+15°=60°
Másik:
90°-45°-15°=30°


1