Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1873
Kétféle kávéból 50 kg, 960 Ft egységárú keveréket akarunk készíteni. Az egyik fajta 900 Ft/kg a másik 1200 Ft/kg. Hány kg kávét vegyünk az egyes fajtákból?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Tegyük fel, hogy a `900 Ft`-os kávéból `x kg`-ot rakunk a keverékbe, ennek ára `900*x Ft`, ekkor értelemszerűen az `1200 Ft`-osból `50-x` kg kerül a keverékbe, melynek ára `1200*(50-x) Ft`, így a keverék értéke `900*x+1200*(50-x) Ft`. A keverék ára `960*50=48000 Ft`. Ennek meg kell egyeznie az előzővel, tehát:

`900*x+1200*(50-x)=48000`

Ezt az egyenletet megoldjuk x-re, ekkor megkapjuk, hogy a 900 Ft-os kávéból hány kg-nyit kell vennünk.
0

900x+1200(50-x)=48000
900x+60000-1200x=48000
-300x+60000=48000
-300x=48000-60000
-300x=-12000
X=40
0