Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamikai feladatok

Főoldal » Középiskola » Fizika
1630
Több feladat lenne, amit nem egészen értek, és nagyon megköszönném, ha valaki meg tudná őket magyarázni.
1. Egy autó tömege 100 kg. Vízszintes úton 500 N állandó erő biztosítja, hogy állandó sebességgel haladjon. Mekkora a súrlódási erő? Ha 1000 N erő mozgatná a testet, mekkora lenne a gyorsulása?

2. Vízszintes talajon fekvő, 2 kg tömegű fahasábra különböző nagyságú húzóerőt fejtünk ki. A hasáb és a talaj között a tapadási súrlódási együttható értéke 0,4, a csúszási súrlódási együtthatóé 0,15. Számítsuk ki a hasáb gyorsulását, ha a nyugvó hasábra, 2N, 6N, 10N erő hat.
Még a dinamika alapegyenletével kapcsolatban lenne kérdésem. Azt tudom, hogy az eredő erő= m*a-val. Viszont nagyon sokszor más erőtörvényeket kell beírni az eredő erő helyére. Azt nem egészen értem, hogy mitől függ, hogy az eredő erő helyére milyen összefüggést írunk be. Pl.: Ha egy lift, amiben fel van függesztve egy test rugóra lefelé megy, akkor az egyenlet: m*g-Fr=ma.
Miért nem Fr-mg=ma?
Nagyon sajnálom, ha butaságot kérdezek, de köszönöm előre a segítséget mindenkinek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1) Mivel az autó állandó sebességgel halad, a húzóerő és a súrlódási erő ugyanakkora, csak ellentétes irányú. A mozgásegyenlet tehát `F - μ·m·g = 0`
innen `μ = F/(m·g) = (500 N)/(100 kg · 10 m/s^2) = 0,5`
Ha 1000 N mozgatná: `F - μ·m·g = m·a ⇒ a= (1000 N - 500 N)/(100 kg) = 5 m/s^2`
2) A fahasáb akkor indul el, ha a húzóerő nagyobb mint a tapadási súrlódási erő - ekkor (ha már csúszik) a csúszási súrlódási erő fogja lassítani a mozgást.
Mekkora erő esetén egyezik meg a tapadási súrlódási erő a húzóerővel?
`F - μ₀ · m · g = 0 ⇒ F = μ₀ · m · g = 0,4 · 2 kg · 10 m/s^2 = 8 N`
Ebből következik, hogy csak akkor indul meg a test, ha 8 N-nál nagyobb erővel hatunk rá.
Marad a 10 N, ebben az esetben
`F - μ · m · g = m · a ⇒ a = (10 N - 0,15 · 2 kg · 10 m/s^2)/(10 m/s^2) = 0,7 m/s^2`
Az egyenletek esetében pedig az erők irányát szokás figyelembe venni.
Általában a mozgás iránya a pozitív irány, így az olyan irányú erők pozitívak, a mozgással ellentétesek pedig a negatívak.
Természetesen a dinamika alaptörvényét használjuk a felíráshoz: `∑F_i=m·a`
A lift a gyorsulással mozog, benne a golyónak is `a` a gyorsulása...
Módosítva: 7 éve
0