Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kerület, terület és lakásfelújítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
972
Sziasztok! Nagyon nagyon nagyon szépen érem, hogy valaki segítsen nekem ebben a feladatban. Beadandó házi és egyszerűen nem értem, nem tudok sehogy sem neki kezdeni. Könyörgöm valaki oldja meg nekem. Nagyon nagyon hálás lennék. Köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

11
Pontosan melyikek is kellenek?
1

Én azt értem, de furcsállom, hogy ebből a sokból egyik sem megy...
1

1a) A szobák alapterületét kell kiszámolnunk, ehhez a következőképpen járunk el; az ábrán látható módon kiegészítettük a `Szoba 1`-et egy 470 cm és 280 cm oldalhosszú téglalappá, melynek területe `470*280=131.600 cm²`, ebből a szoba területét úgy kapjuk meg, hogy a kiegészítésnek szánt derékszögű háromszög területét levonjuk belőle. Ennek területe `(230*230)/2=26.450 cm²`, így a `Szoba 1` területére `131.600-26.450=105.150 cm²` adódik. Viszont ebbe az összeillesztésbe bekerült a ferde fal területe is, így azt is le kell vonnunk. Mivel derékszögű háromszöget képeztünk, ezért a fal hossza Pitagorasz tételével számolható, aszerint  230²+230² =~`325,27 cm`, ezt megszorozva a 10 cm-es vastagsággal a ferde fal területe `3.252,7 cm²`, így a szoba területe `105.150-3.252,7=101.897,3 cm² `
Hasonlóan a `Szoba 2` területéhez a téglalap területéből vonjuk ki a derékszögű háromszög területét, majd a fal területét. A téglalap területe `250*400=100.000 cm²`, a derékszögű háromszögé `(110*110)/2=11.000 cm²`, a fal hossza  110²+110² =~`155,56 cm`, így területe `1.555,6 cm²`, tehát a szoba területe `100.000-11.000-1.555,6=87.444,4 cm²`
Összesen tehát `101.897,3+87.444,4=189.341,7 cm²`-nyi területet kell lefednünk.

b) Mielőtt ki tudnánk számolni, előbb át kell váltanunk azonos mértékegységre; vagy a m²-t váltjuk át cm²-re, vagy fordítva. Én m²-re váltok át, tehát `189.341,7 cm²=18,93417 m²`.
A feladat azt mondja, hogy `5%` hulladékkal számoljunk, tehát a felhasználásra szánt anyagnak csak a `95%`-a fog ténylegesen a padlóra kerülni. Így most az a kérdés, hogy minek a `95%`-a a `18,93417`. Ezt az egyenes arányosság elvével a legegyszerűbb számolni:
`18,93417 → 95%`, osztunk 95-tel:
`(18,93417)/95 → 1%`, végül szorzunk 100-zal:
`(1893,417)/95 → 100%`, tehát a szoba lefedéséhez `(1893,417)/95 m²`-nyi parkettát kell venniük a hulladék miatt, ez kerekítve `19,931 m²`.
Most az a kérdés, hogy hány, `2,24 m²`-nyi parkettát tartalmazó csomagot kell vásárolniuk, ezt egy egyszerű osztással tudjuk meg: `(19,931)/(2,24)=8,9`. Ha csak `8` csomaggal vennének, akkor csak `8*2,24=17,92 m`²-t tudnának lefedni, ami így nem lenne elég, tehát kénytelenek `9` csomaggal venni.

c) Ha `1` csomag ára `2.100 Ft`, akkor `9` csomag ára `9*2.100=18.900 Ft`

(Az egészet újra kellett számolnom, mivel a falakból adódó területtel nem számoltam, és enélkül 10 csomag parketta jött ki eredménynek (hányadosra 9,1 körül), és mivel így jelentősen befolyásolta a végeredményt, ezért azt is számításba kellett vennem.)
Módosítva: 7 éve
1

2) A Nappali területét úgy kapjuk meg, hogy a ház alapterületéből vonjuk ki a helyiségek területeit.
A ház alapja egy téglalap, melynek oldalai `1000 cm` és `700 cm` hosszúak, így területe `1000*700=700.000 cm²`.
A szobák területeit már kiszámoltuk, összesen `189.341,7 cm²`.
A fürdőszoba alapja szintén egy téglalap, annak területe `220*310=68.200 cm²`
A WC területe is téglalap, annak területe `90*100=9.000 cm²`.
A háztartási helyiség területét hasonlóan számoljuk ki, mint ahogyan a szobákét számoltuk; a kiegészített téglalap területe `190*310=58.900 cm²`, a derékszögű háromszög területe `(170*170)/2=14.450 cm²`, a ferde fal hossza újra Pitagorasz tételéből  170²+170² =~`240,42 cm`, így területe `2.404,2 cm²`, tehát a helyiség területe `58.900-14.450-2.404,2=42045,8 cm²`
Maradt még a konyha, amely jó közelítéssel egy negyedkör. A negyedkör sugara 290 cm, így a negyedkör területe `(290²*3,14)/4=66018,5 cm²`
Amit még le kell vonnunk a ház területéből, az a belső falak területe. A falak hossza összesen (felfelé kerekítve) `2091,25 cm`, így a falak összterülete `20912,5 cm²`
Innentől nincs más dolgunk, mint levonogatni mindezt a ház területéből, így a nappali területére `304.481,5 cm²`-t kapunk.

a) Mivel itt is `5%` a hulladék, ezért ugyanúgy számolunk, mint az előbb; `304.481,5 cm²=30,44815 m²`, így:
`30,44815 → 95%`, osztunk 95-tel:
`(30,44815)/95 → 1%`, aztán szorzunk 100-zal:
`(3.044,815)/95 → 100%`, így kerekítve `32,1 m²`-t kell lefedniük, ehhez `(32,1)/(1,96)=`~`17` csomaggal kell venniük.
b) Így `17*2.600=44.200 Ft`-ot kell fizetniük.
Módosítva: 7 éve
1

3a) A szegélyléchez szükséges faanyag hosszához a helyiségek kerületeit kell kiszámolni, és a megfelelő hosszokat levonni:
-Nappali: 520+440+290+155,57+140+160+140+240,42+20+10+90+90+140+183,85+60=2679,84 cm
Ebből levobásra kerül: 290+290+90+100+90+90+70+90=1110 cm.
Tehát a nappaliba 2679,84-1110=1569,84 cm-nyi szegélyléc kell.
-Szoba 1: 290+250+400+140+155,57-90=1145,57 cm-nyi kell.
-Szoba 2: 470+60+183,85+240+280-90=1143,85 cm-nyi kell.
Összesen tehát 4969,26 cm-nyi faanyag kell.

b) 49,6926 méternyi kell, de számoljunk itt is 5% hulladékkal;
`49,6926 → 95%`
`(49,6926)/95 → 1%`
`(4969,26)/95 → 100%`, vagyis `52,308 cm`-nyit kell vennünk. Számoljunk 53 méterrel, ekkor `53*290=15.370 Ft`-ot kell fizetniük.
1

4a) Mint már írtam, a konyha egy negyedkör, tehát területe `(290*290*3,14)/4=66.018,5 cm²` (egyszer már kellett a konyha területével számolni, ott elszámoltam; 4 helyett csak 2-vel osztottam, így azt javítani fogom). Ebből még le kell vonnunk a beépített rész területét, amely felvágható két téglalapra; az egyik téglalap területe `60*180=10.800 cm²`, a másiké: szintén `60*180=10.800 cm²`, tehát `21.600 cm²`-nyi területre nem kell járólap, így `66.018,5-21.600=44418,5 cm²`-re igen.
b) Itt is érdemes az 5% hulladékkal számolni; 44418,5 cm² = 4,44185 m², így:
`4,44185 → 95%`
`(4,44185)/95 → 1%`
`(444,185)/95 → 100%`, tehát 4,676 m²-nyi járólapra lesz szükségünk, ehhez 5 csomaggal kell venni, amelynek ára `5*2900=14.500 Ft`
c) `110+50=160 cm` hosszan kell "szegélyeznünk", ezt elosztjuk 33-mal, így `160/33=4,85`, vagyis ha egy lapot négy egyenlő részre vágunk, az nem lesz elég, tehát két lapot kell szétvágni.
1

5) Itt is az alapterületek kellenek;
WC alapterülete: `9.000 cm² = 0,9 m²`
Fürdőszoba alapterülete: `68.200 cm² = 6,82 m²`
Összesen tehát `7,72 m²`-nyi járólap kell, ehhez számolva az 5% hulladékot `772/95=8,13 m²`-re kell a járólap, tehát 9 csomaggal kell venniük, ennek ára `9*3200=28.800 Ft.`
1

6. A falak területéhez a szobák kerületét kell felszorozni a szoba magasságával, ami 265 cm.
`Szoba 1` esetén: `1.235,57*265=327.426,05 cm²=32,742605 m²`
`Szoba 2` esetén: `1233,85*265=326970,25 cm²=32,697025 m²`
Tehát összesen `65,43965 m²` a falak területe, ebből még le kell vonni 3 ablakot és 2 ajtót, így a lefestésre váró terület ~`58 m²` nagyságú.
1

7. A ház alapterületéből le kell vonni a belső falak által eltakart részt;
A ház alapterülete: `70 m²`
A belső falak összterülete: `20.912,5 cm²=20,9125 m²`
Tehát a lefestésre váró terület `49,0875 m²`.
1

8. Itt csak a szobák kerületeit kell kiszámolni, ami összesen `2469,42 cm=24,6942 m`. Ha itt is 5%-kal számolunk, akkor `2469,42/95=26 m`-t kell lefednünk, ehhez 13 darab 2 méteres díszlécet kell vennünk.
1

9. Ugyanaz a helyzet, mint a szobákkal;
WC falfelülete: `3,8*2,65=10,07 m²`
Fürdőszoba falfelülete: `10,6*2,65=28,09 m²`
Összesen tehát `38,16 m²`-nyi területből áll a fal, ebből le kell vonni a két ajtót, amiből így `34,56 m²`-t eredményez.

Hogy egy kis dolgod neked is legyen, a maradék 2 feladat rád marad.
1